Beeld: Jeronimus van Pelt

Nieuwsbrief april 2022

De Justitiële Informatiedienst (Justid) zorgt ervoor dat de juiste informatie beschikbaar is over een persoon. Wij bieden cruciale informatie en slimme oplossingen. Met onze nieuwsbrieven informeren we ketenpartners en andere belangstellenden over ontwikkelingen binnen onze organisatie en laten we zien wie we zijn en wat we doen. In deze tweede nieuwsbrief van 2022 vertellen we meer over innovatie binnen Justid.

Voorwoord directie

De Justitiële Informatiedienst (Justid) werkt dagelijks aan zijn missie: cruciale informatie bieden op het juiste moment. Dat doen we door slim gebruik te maken van bestaande technologie, maar ook door creativiteit en innovaties te stimuleren. Dat laatste hebben we de afgelopen periode gedaan met een interne innovatieweek: een week waarin onze medewerkers in staat zijn gesteld om een steentje bij te dragen aan ideeën die ons werk beter kunnen maken.

Innovatie draagt bij aan de doelmatigheid van onze organisatie. Het idee voor onze innovatieweek komt voort uit zogenoemde perronweken. Verschillende teams binnen Justid maken van dergelijke weken gebruik om hun ‘ontwikkeltrein’ even te temporiseren om op die dagen eigen ideeën uit te kunnen werken. Het besluit om een dergelijke week mogelijk te maken voor al onze medewerkers is wat mij betreft een succes gebleken: we kunnen terugblikken op een week waarin wel veel hebben geleerd van én met elkaar. U leest er meer over verderop in deze nieuwsbrief.

Justid is een organisatie die gewend is om in beweging te blijven, om vooral vooruit te gaan. De innovatieweek laat wat mij betreft zien dat het ook goed is om er bewust voor te kiezen om kort te pauzeren en te reflecteren. Ik hoop dat u ook even tijd heeft voor een pauze, in dit geval om onze nieuwsbrief te lezen. Wellicht levert het u ook nieuwe inspiratie en ideeën op. Veel leesplezier gewenst!

Henk Brouwer

Directeur Ketenvoorzieningen en Innovatie

De eerste innovatieweek bij Justid: een terugblik

Innovatie is één van de kernwaarden van de Justitiële Informatiedienst (Justid). Van 9 tot en met 15 maart is binnen onze organisatie voor het eerst een speciale innovatieweek gehouden. In een uitgebreid interview vertelt innovatiemanager Tom Schepers meer over de achtergronden van deze week. “Elke Justid-medewerker moet de ruimte krijgen om te vernieuwen in zijn of haar werk. Ik ben constant op zoek naar een aanpak die bij iedereen beklijft: de innovatieweek is daar een mooi voorbeeld van.”

Lees het interview en de ervaringen van een aantal deelnemers op onze website.

Terugblik op eerste innovatieweek Justid: ‘Ketenpartners zeggen: dat willen wij ook’

Eindpresentatie als afsluiting van de innovatieweek van Justid

Vijf vragen over… Justid en innovatie

Wat is innovatie?

Innovatie is één van de kernwaarden van de Justitiële Informatiedienst (Justid). Onder innovatie verstaan we het experimenteren met nieuwe ideeën. Innoveren kan op allerlei vlakken: van experimenteren met nieuwe technologie tot nieuwe manieren van samenwerking. Innovatie kan in verschillende vormen: binnen het dagelijks werk, als onderdeel van een project of in een tijdelijk gevormd innovatieteam. Mensen denken vaak dat innovatie baanbrekend is of om de nieuwste technologie gaat, maar dat hoeft helemaal niet. De beste overheidsinnovatie van vorig jaar is daar een goed voorbeeld van: het Openbaar Ministerie heeft een parfum ontwikkeld dat naar één van de grondstoffen voor XTC rook, zodat burgers beter de lucht van een XTC-lab in hun omgeving kunnen herkennen.

Waarom is innovatie belangrijk voor Justid?

Justid is er van overtuigd dat innovatie noodzakelijk is om in de toekomst bestaansrecht te hebben als organisatie. Innovatie kan bijvoorbeeld bijdragen aan betere dienstverlening, efficiëntere werkprocessen of een verhoging van werkplezier. Justid heeft bewust gekozen om geen ‘innovatielab’ te starten, omdat we het belangrijk vinden dat innovatie niet in een afgeschermd lab door een paar mensen wordt gedaan. Iedereen moet binnen zijn of haar eigen werk kunnen vernieuwen.

Wat doet Justid in de praktijk aan innovatie?

Vorig jaar is Tom Schepers bij Justid aan de slag gegaan als innovatiemanager. Ook is een innovatievisie en –roadmap vastgesteld. Onder de noemer ‘Innovatie Campus’ is gestart met het creëren en aanbieden van voorzieningen die Justid-medewerkers ondersteunen bij innovatie. Dit jaar willen we voortbouwen op de ‘innovatiefundering’ die inmiddels is gelegd, zo willen we faciliteiten inrichten waarmee we goed (hybride) kunnen brainstormen.

Ondertussen lopen er ook veel innovatieve projecten: met slimme technologie ondersteunen we het Experiment Gesloten Coffeeshopketen, ontwikkelen we samen met de Justitiële ICT Organisatie (JIO) een app voor een digitale meldplicht, onderzoeken we de mogelijkheden van kunstmatige intelligentie bij de Matching Autoriteit en lopen we voorop op het gebied van digitale identiteiten vanuit onze PKI-dienstverlening.

Wat merk ik hier als ketenpartner van?

Justid wil graag pro-actiever optreden richting ketenpartners. Dat willen we onder andere via innovatie bereiken. Soms duurt het even voordat innovaties worden ingezet en zichtbaar zijn, maar het kan ook snel gaan. Tijdens de innovatieweek heeft het (winnende) team een ketenpartner opgezocht om te verkennen hoe we beter kunnen helpen met het behandelen van inzageverzoeken. Dit kwam samen met de wens om te verkennen welke mogelijkheden nieuwe ‘Privacy-Enhancing-Technologies’ bieden voor Justid.

Justid werkt samen met partners in het Innovatie Platform Strafrechtketen en de JenV Innovation Board. Een ontwikkeling die je nu ziet is dat partijen zich op bepaalde trends focussen en de rest aan anderen laten. Op deze wijze wordt voorkomen dat belangrijke ontwikkelingen uit het oog worden verloren en wordt er niet te veel tegelijkertijd gedaan. Justid heeft als een van de eerste partijen binnen JenV een ambitie opgenomen in het jaarplan voor onze ‘innovatie maturiteit’. Justid neemt deel aan een voorhoedegroep binnen JenV die actief stuurt op het verhogen van de eigen innovatie maturiteit.

Ik wil graag met Justid innoveren, hoe gaat dat?

Justid werkt het liefst samen met partners aan mooie innovaties. We gaan daarvoor graag aan de slag met een ‘wicked problem’ of een vernieuwing die geschikt is om te experimenteren. Dat kan door een Design Thinking aanpak, die we nu samen met het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) uitvoeren voor een integraal persoonsbeeld. Maar dat kan ook door een innovatievoorstel in te dienen bij het innovation court van de strafrechtketen of een experiment op te zetten voor een volgende perronweek van een team bij Justid. We nodigen bij deze onze relaties uit om het gesprek aan te gaan om samen te zorgen dat innovatieve oplossingen ons helpen zorgen voor cruciale informatie op het juiste moment. We zijn bereikbaar via info@justid.nl.

Schema innovatiecyclus binnen Justid

Aanscherping beheermaatregelen vanwege situatie Oekraïne

De Justitiële Informatiedienst (Justid) is zich bewust van de ernst van de situatie in Oekraïne en neemt de adviezen van het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) ten harte. Op basis hiervan is Justid op continue basis bezig haar (informatiebeveiligings)beheermaatregelen aan te scherpen. Zij werkt daarbij nauw samen met het ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV).

Gezamenlijk wordt de voortgang besproken op maatregelen, zoals back-up en monitoring. Als voorbeeld kan gedacht worden aan onder meer het activeren van een verhoogde dijkbewaking op gevoelige systemen. De afstemming tussen Justid en het departement vindt in elk geval maandelijks plaats en houdt rekening met nieuwe ontwikkelingen.

Meer informatie is te vinden op de website van het NCSC.

Collega aan het woord: Sander Laan

Sander Laan werkt als functioneel beheerder bij de afdeling Persoonsinformatie van de Justitiële Informatiedienst (Justid). Op onze website vertelt hij waarom hij voor Justid heeft gekozen en wat hij precies doet. “Het leukste aan mijn werk vind ik dat we hulp bieden aan ketenpartners bij het uitvoeren van identiteitsonderzoeken en het analyseren van berichtenstromen bij problemen binnen de keten.”

'Het maatschappelijk belang geeft mij veel motivatie om mijn werk goed te doen'

Afvaardiging van het Nationaal Archief op werkbezoek

Een afvaardiging van het Nationaal Archief bracht eind maart een bezoek aan onze locatie in Zutphen. "Je beseft steeds weer dat achter elk document een mensenleven met een heel verhaal zit." Dat is het beeld dat Afelonne Doek, de Algemeen Rijksarchivaris, naar eigen zeggen meeneemt van haar bezoek. Meer over het bezoek is te lezen op onze website.

Afvaardiging Nationaal Archief op werkbezoek in Zutphen

"Op een gegeven moment weet je hoe los je iemand kan laten, en dat ging heel goed"

Het stagebureau van de Justitiële Informatiedienst (Justid) bemiddelt bij allerlei stages binnen de organisatie. Eén van de studenten die de afgelopen tijd een bijdrage aan het werk van Justid heeft geleverd, is Pieter. Hij studeert Integrale Veiligheidskunde en ging voor het cluster Beveiliging van de afdeling Control van Justid onder meer aan de slag met de voorbereidingen voor een cyber-crisisoefening. Samen met stagebegeleider Kelly blikt hij terug op zijn stage.

Vrijheid en verantwoordelijkheden als basis voor een voorspoedige stage

Vingerafdruk

Vertrek Dany Venema van Justid naar Doc-Direkt bij BZK

Manager Strategie Dany Venema wordt met ingang van 1 mei 2022 directeur Doc-Direkt bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Hij heeft zich binnen de Justitiële Informatiedienst (Justid) ingezet voor de professionalisering van de (digitale) Informatievoorziening in de Strafrechtketen, uitwerken van de informatie- en datastrategie, architectuur en de bijbehorende kaders. Ook staat hij aan de basis van de Justid Academy.

Dany Venema directeur Doc-Direkt bij BZK

"Zorgen dat justitiële informatie altijd beschikbaar is"

Developer Ewout Reinders bouwt bij de Justitiële Informatiedienst (Justid) aan systemen die cruciale justitiële informatie bevatten. Of het nu gaat om tbs-dossiers of vingerafdrukken. Tijdens het Tech event @Rijksoverheid #developers begin april heeft hij uitgelegd hoe hij met zijn werk Nederland een stukje veiliger maakt. Op de website van Werken voor Nederland is het hele interview met Ewout te lezen.

Het interview van Ewout Reinders voor Werken voor Nederland

Afbeelding laptop met interview Ewout Reinders

Vacatures

Om een goede dienstverlening te blijven garanderen, is de Justitiële Informatiedienst (Justid) op zoek naar nieuwe collega’s. Wij zoeken op dit moment onder meer een functioneel beheerder (junior), senior ontwikkelaar-adviseur, modelleur/business analist, test automation engineer Detentie-informatie, development engineer PL/SQL en een operations engineer Strafrechtketendatabank.

Binnenkort volgen vacatures voor een functioneel beheerder, senior tester en een software development engineer. Wij komen altijd graag met IT-specialisten in gesprek, omdat wij structureel plek hebben voor hen. Mocht u interesse hebben of iemand kennen die ons kan helpen om Nederland veiliger te maken door de cruciale informatie op het juiste moment te leveren, dan horen we dit graag via vacatures@justid.nl. U kunt ook uw CV via dit adres naar ons mailen, zodat één van onze recruiters contact kan opnemen voor een oriënterend gesprek. Onze actuele vacatures zijn via onderstaande link te vinden.

Werken voor Nederland (Justid)

Werken op laptop met telefoon in de hand

Deze nieuwsbrief is een uitgave van de Justitiële Informatiedienst. Het redactiewerk wordt verzorgd door het team Communicatie. Deze nieuwsbrief is in ontwikkeling. Tips, ideeën of feedback? Mail deze gerust naar nieuwsbrief@justid.nl. Wilt u zich abonneren op deze nieuwsbrief? Klik dan hier.