E documenten

E documenten

De Justitiële Informatiedienst maakt het mogelijk dat er geautomatiseerde controle is van elektronische documenten. Elektronische documenten, zoals het paspoort, identiteitskaart en rijbewijs bevatten een chip met daarop gegevens van de houder van het document. Deze gegevens bestaan onder meer uit de personalia van de houder, een digitale foto en twee vingerafdrukken.

Justid levert de dienst PKI EAC, Extenden Acces Control. Binnen de EU/Schengen wordt geëist dat de gegevens op de chip zijn beschermd met een complex internationaal voorgeschreven beveiligingsmechanisme. Dit mechanisme zorgt voor veilige communicatie met de chip en wordt bereikt dat toegang tot de chip (en de gegevens die het bevat) slechts wordt gegeven aan daartoe geautoriseerde functionarissen.

Daarmee krijgen officiële instanties (politie, marechaussee, vreemdelingendienst) in binnen- en buitenland selectief toegang tot de gegevens op de chip van die documenten. Met PKI EAC kun je de echtheid van de chip controleren en de gegevens op de chip uitlezen. Dit controleproces doet de Justitiële Informatiedienst met PKI EAC namens Nederland in zijn rol als Country Verifying Certificate Authority (CVCA).

Hoe herken je een document met chip waarop PKI EAC van toepassing zou kunnen zijn?

De e-documenten zijn te herkennen aan het internationaal afgesproken symbool dat in ieder geval op de omslag van een reisdocument is aangebracht.

In Nederland hebben we een aantal e-documenten in gebruik waarop een dergelijk symbool zou kunnen staan.

Dit zijn:

  • Paspoort
  • Identiteitskaart
  • Document tot verblijf (residence permit)
  • Rijbewijs (vanaf 2015)
  • Kentekenkaart (vanaf 2014)